Αντιμέτωπο με πιθανή βύθιση βρίσκεται το Καλοχώρι

Αντιμέτωπο με πιθανή βύθιση βρίσκεται το Καλοχώρι

Αρ. Πρωτ. 14354/12.06.08

Προς Υπουργό

- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Η συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας, η ερημοποίηση, η ξηρασία, είναι φαινόμενα που επηρεάζουν άμεσα τον πλανήτη, ενώ τα πρώτα σημάδια τους είναι ήδη ορατά σε όλο τον πλανήτη. Οι ειδικοί επιστήμονες που μελετούν τις συνέπειες που έχει επιφέρει η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπουν ακόμα και αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη. Στην χώρα μας το δημοτικό διαμέρισμα του Καλοχωρίου του Δήμου Εχεδώρου φαίνεται να είναι το πρώτο θύμα των κλιματικών αλλαγών που ήδη καταγράφονται.

Το Καλοχώρι βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από την επιφάνεια της θάλασσας λόγω καθιζήσεων, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση σε σχέση με την υπόλοιπη παράκτια περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η περιοχή του Καλοχωρίου κινδυνεύει να γίνει ένα με τη θάλασσα, καθώς η στάθμη του νερού προβλέπεται να ανέβει κατά 10 πόντους μέσα στα επόμενα 30-40 χρόνια.
Οι επιστήμονες κρούουν για ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις συνέπειες της κακοδιαχείρισης του περιβάλλοντος, καθώς όπως επισημαίνουν προκειμένου να αντιστραφεί ένα φαινόμενο και να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχει προκαλέσει στο περιβάλλον απαιτούνται όσα χρόνια χρειάστηκαν για να φθάσουμε στο επίπεδο αυτό. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ήδη γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατάσταση στη χώρα μας εξελίσσεται δραματική, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το περσινό καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό όλων των εποχών, ενώ ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν ο δεύτερος ξηρότερος του τελευταίου αιώνα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Έχει το αρμόδιο Υπουργείο σαφή στοιχεία για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή του Καλοχωρίου;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για την προστασία των παράκτιων περιοχών του Καλοχωρίου, των κατοίκων και των περιουσιών τους;

- Ποια είναι η κατάσταση για την ευρύτερη παράκτια περιοχή της Θεσσαλονίκης;

 

Απάντηση Υπουργείου